Abraham John & Alan Abraham

Abraham John Architects

31 Green Acre, Union Park Rd.5 ,
Khar (West), Mumbai 400052.
Tel: +91 22 2600 0081
mail@abrahamjohnarchitects.com
abrahamjohnarchitects.com

 

  • images/projects/large/1154_L1.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L2.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L3.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L4.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L5.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L6.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L7.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L8.jpg

     

  • images/projects/large/1154_L9.jpg

     

In the verdant Khandala valley

Set in the picturesque valleys of Khandala, nestled between Mumbai and Pune, this is a signature spacious villa with a private swimming pool and evergreen gardens.
The design of the villa was formulated on the seemingly antonymous concepts of privacy and openness. The orientation of the villa ensures total privacy, while maximizing existing views, creating a sense of openness and belonging to nature. The tree-lined road leading up to the villa introduces the built mass as a solid core; it is only upon entering the premises that one suddenly experiences the expanse of double height volume and the indoor-outdoor feel.

Abraham John Architects is a multidisciplinary Architecture, Interior Design, Landscaping and Urban Planning studio.
Abraham John and Alan Abraham, the father son team are the principal architects of the firm.

Servicing a large number of clients from the private sector as well as the NGO’s, gives them the scope to diversify and provide multiple solutions to living problems.
The studio has also been working on urban design solutions to improve Mumbai and make it a more liveable, green, eco-friendly city through proactive initiatives such as THE Bombay Greenway Project, Winner of the International Urban Planning & Design Competition, Velo-city 2013,  Austria. The firm has undertaken several charitable works including earthquake and cyclone proof buildings in Karaikal, Vijayawada, Latur and Rajkot.

Alan Abraham, the joint principal architect, was felicitated in 2012 as one of Architect & Interiors India’s iGEN Top 50 - The New Generation of Innovators in Architecture.

One with nature:
The villa is designed in response to site conditions. Sloping roofs have been designed to withstand the extreme monsoons rains experienced in the area. This house allows one to experience nature. The indoor/outdoor boundaries disappear as every room opens up to a private outdoor space (terrace or garden). Outdoor decks and landscaped gardens serve as expansive entertaining areas with artful illumination and mood lighting. Indoor courtyards, skylights, double height sliding-folding windows add to the outdoor feel. Light and shadow add warmth & texture. The carefully chosen, limited palette of materials ensures consistency in design, minimises maintenance and encourages sustainability.
Sustainability:
Spaces created harmonise with their surroundings and encourage sustainability by using “green” materials that accentuate warmth & transparency, whilst ageing beautifully: natural sandstone & engineered wooden flooring, large sliding and open able double–glazed windows, which cut down on solar radiation and air conditioning load, allowing for uninterrupted views and access to landscaped areas; automation & LED lights reduce electrical consumption. Cross ventilation ensures minimum use of the AC.

The Villa showcases 5 ensuite bedrooms and balconies. In addition there is a Staff Room, a Kitchen and a Powder Room.

Landscape and lighting design play an essential role in the project: outdoor areas and even indoor courtyards, namely the staircase and dining courtyards abound with greenery. Earth was mounded up, boulders & exotic plants were added to create an interesting entrance. The parking area was paved using green paver blocks which allow grass to grow.

Fluidity of Spaces:
The living room was conceived as an “outdoor space” with abundant light and natural ventilation. It opens onto decks and gardens on either side, in keeping with the concept. A rough stone wall serves as a textured backdrop to the living room and continues onto the deck, lending it a rustic feel. The cantilevered wood and steel staircase connecting the two floors is set against imposing double storeyed windows; it is bathed in light, allowing luxuriant indoor plants to thrive. The indoor courtyard pathway continues from the staircase area towards the garden.

Showers of light are suspended from the ceiling creating a serene ambience.
The open floor plan makes the Living - Dining – Swimming Pool and Deck areas feel like an expansive lounge.
The Dining Room suspends over the private pool, giving the room an island-like feel; the tree in the dining area adds an element of surprise. The Dining island becomes an exotic “outdoor” space where one can enjoy the breeze, the proximity to the water and to the greenery.

Three bedrooms are situated on the first floor. The master bedroom is separated from the other two bedrooms via a bridge that spans across the double height space of the living room. The Master Bedroom is a complete suite by itself, made up of a large bedroom looking onto a private terrace, a master bathroom and a walk-in wardrobe. Wooden rafters span the entire Master Suite ceiling, giving it an earthy, out-of-town feel. The bedroom’s wooden flooring brings in beauty and warmth. A walk on skylight is a unique feature between the bedroom and the terrace overlooking the garden.

Fact
Project: Discovery Villa
Designers: Abraham John Architects
Location: Khandala, India
Area: 8365 sqft
Photographer: ©Alan Abraham
Materials predominantly used and manufacturers: R.C.C framed Structure, Brick Masonry, Brick
Facing, Glass, Teak Wood, and Mangalore Tile Roof
Team: Abraham John, Alan Abraham, Anca Florescu, Niranjan Fulsundar, Amey Mhatre, Bhavika Chauhan